O carte fundamentala pentru istoria gândirii politice
„Comentariile la prima decada a lui Titus Livius sunt marea opera a florentinului despre republici, constituind împreuna cu Principele, care e dedicat puterii monarhice, un diptic inseparabil.
Pornind de la exemple extrase din istoria romana a lui Titus Livius, Machiavelli construiete o opera compozita ... citeste mai departe
„Eminescu nu e o floare rara, desfacuta aproape prin miracol dintr-o samânta adusa din întâmplare pe solul Daciei de suflarea vânturilor apusene: este un astru tâsnit din adâncurile cerurilor din Rasarit, ca marturie despre o civilizatie tânara si noua, dar înradacinata într-un trecut de veche cultura si de severa traditie.
„Infernul in traducerea lui Marian Papahagi aduce la lumina una dintre acele «urme», sau «semne», de poezie si traditie literara ce pot fi trezite de textul dantesc in memoria culturala a cititorului, punand in dialog originalul cu limba «noua» care il gazduieste.
„Deşi n-am trecut cu vederea cărţile celor mai vrednici de cinstire şi ale celor mai vestiţi autori, de la care, ca de la cei mai de seamă maeştri, poţi doar să te alegi cu cele mai bune învăţături şi exemple, totuşi cele două cărţi asupra cărora am cugetat cu precădere, ... citeste mai departe
„Pe urmă ies la drum şi mă mut la han; vorbesc cu cei ce trec pe-acolo, îi întreb de noutăţile de la ei din sat şi aflu tot soiul de lucruri, observ diferite apucături şi tot felul de ciudăţenii omeneşti.
„Cum poti purta potrivit constiintei un razboi izvorât din lacomia de a-ti spori teritoriul, în care se comit atâtea omoruri, atâtea jafuri, atâtea violuri asupra femeilor, atâtea incendieri de case si biserici si nenumarate alte rele?
Si cu toate astea, cineva care în senat ar invoca doar acest motiv împotriva initierii ... citeste mai departe
„Laudele mistice ale lui Iacopone au stiut sa înfatiseze cu o remarcabila vioiciune acea veche rana a sufletului uman care mai sângereaza înca: dorul dupa Altceva, pe care Iacopone îl gaseste în Dumnezeu, acea nevoie atât de umana de a se întrece încontinuu pe sine pentru a privi dincolo de ... citeste mai departe
„Doar ironia ne restituie viu trecutul. Doar ironia ne redă seriozitatea trecutului – a ceea ce pentru noi nu mai prezintă seriozitate, pentru că nu mai face parte din viața noastră.“
— ALBERTO SAVINIO
„Romancier, nuvelist, poet, dramaturg, eseist, jurnalist, pictor, pianist, compozitor, muzicolog și regizor, Alberto Savinio (pe numele lui ... citeste mai departe
„La sfârsitul secolului al XVIII-lea, marele Goya a facut optzeci de desene intitulate "Caprichos", inspirate dintr-o coroziva critica morala si sociala; Leopardi a plasat însa forma „capriciului“ într-o dimensiune metafizica, marcata de acele nuante melancolice din care îsi trage seva ironia sa.
"Micile opere morale", o carticica destul de subtire în ... citeste mai departe
Dialogurile Despre familie dezbat o tema de actualitate astazi ca si acum sase sute de ani, cand au fost scrise: functionarea vietii sociale in toata complexitatea ei, pornind de la familie si de la rolul sau in modelarea individului in spiritul anumitor valori personale si civice.
Campana comunică permanent cu tradiţia literară şi culturală, hrănindu-şi versurile şi prozele, pe de o parte, cu numeroase citate oculte, perfect integrate în noile opere inclusiv prin intermediul rafinatei tehnici cinematografice, şi, pe de altă parte, cu fragmente de ekphrasis ce creează un mozaic rafinat care individualizează stilul campanian în ... citeste mai departe